5 motive pentru care ai nevoie de coroane dentare

femeie zambind la dentist - aplicare coroane dentare

5 motive pentru care ai nevoie de coroane dentare

Problemele dentare pot proveni din diferite cauze şi se pot manifesta în mai multe moduri. În funcţie de cât de avansate sunt aceste probleme, există soluţii prin care poţi preveni şi alte daune dentare. O astfel de modalitate de prevenire poate fi aplicarea de coroane dentare, una dintre cele mai populare proceduri stomatologice. În acest articol ţi-am pregătit o serie de informaţii despre ce sunt, când sunt necesare, care sunt tipurile de coroane dentare şi cum să le alegi în funcţie de necesităţile tale.

CUPRINS

1.Ce sunt coroanele dentare

2. Când ai nevoie de coroane dentare
2.1. Coroane dentare după tratarea cariilor
2.2. Coroane dentare după obturația de canal
2.3. Dinții fracturați sau rupți sunt salvaţi prin coroane dentare
2.4. Coroanele dentare şi funcţia de masticaţie
2.5. Coroane dentare pentru un zâmbet mai alb

3.Tipuri de coroane dentare şi cum să le alegi
3.1. Coroane dentare metalo-ceramice
3.2. Coroane dentare integral ceramice
3.3. Coroane dentare zirconiu-ceramice

4.Avantajele procedurii de aplicare coroane dentare

 

1.Ce sunt coroanele dentare

Coroanele dentare sunt elemente proteice, iar aplicarea lor este o procedură nedureroasă. Ele pot rezolva diferite probleme dentare, dar, în acelaşi timp, pot fi folosite şi prentru prevenire, extinzând viaţa unui dinte. Mai mult decât atât, au şi o funcţie estetică, deoarece sunt aplicate pe dinţii şlefuiţi, dantura căpătând un aspect omogen, dar natural, în acelaşi timp.

zambet alb art implantNu trebuie să te temi de faptul că aplicarea unei coroane detare va fi vizibilă atunci când zâmbeşti, comparată cu ceilalţi dinţi. Medicul stomatolog se va asigura de faptul că atât culoarea, cât şi forma coroanei detare se vor potrivi cu cele ale dinţilor tăi naturali.

Ele sunt realizate din pelicule presate, realizate din diverse materiale care le oferă o rezistenţă pe termen lung. De asemenea, materialele folosite sunt alese special pentru a fi tolerate de organism şi pentru a preveni alte complicaţii în viitor.

Poate că atunci când te uiţi în oglindă nu eşti deloc mulţumit de aspectul dinţilor tăi din cauza cariilor sau a culorii îngălbenite. Şi nu doar că eşti nemulţumit de aspectul lor, ci simţi şi dureri sau sensibilitate dentară. În acest caz, cea mai bună modalitate de a avea atât o dantură sănătoasă, dar şi estetică, este procedura de aplicare a coroanelor dentare.

 

2. Când ai nevoie de coroane dentare

Aşa cum am spus deja, aplicarea de coroane dentare poate avea mai multe motive, pornind de la salvarea dinţilor şi ajungând la estetica dentară. Iată 5 motive pentru care ai nevoie de coroane dentare:

2.1. Tratarea cariilor

Cea mai întâlnită problemă dentară la nivel global este reprezentată de apariţia cariilor. Ele nu se vindecă de la sine, iar evoloţia lor poate fi vertiginoasă, ajungând să afecteze chiar şi cele mai adânci straturi ale dinţilor naturali. Acestea distrug astfel structura dinţilor şi duce la slăbirea acestora. În procesul de tratare cariilor, medicul stomatolog va analiza cât de mult a fost afectat dintele şi cât de mult va trebui să înlăture din acesta.

După această prelucrare, dintele poate deveni vulnerabil în faţa bacteriilor, aici intervenind rolul unei coroane dentare. Aceasta va funcţiona ca un scut, apărând dintele sensibil, putând fi evitată astfel posibilitatea de pierdere a dintelui.

2.2. Obturația de canal

Obturația de canal un tratament stomatologic care are ca scop repararea şi salvarea unui dinte de la extracţie. Şi în acest caz problemele dentare pot apărea din cauza unor carii profunde, însă şi din cauza apariţiei unei infecţii. În procesul de obturaţie de canal este extrasă pulpa dintelui, adică nervul. Dupa ce pulpa dintelui a fost extrasă, iar canalele au fost curăţate, umează sigilarea fiecărui canal, care se realizează printr-un material inert din punct de vedere chimic, care va izola atât termic, cât și electric. Ultimul pas, iar aici intervine rolul coroanei dentare, este reconstrucţia şi realizarea unei protecţii pentru dinte.

2.3. Dinții fracturați sau rupți

dinte fisurat Atunci când dinţii tăi prezintă fisuri adânci sau chiar fracturi, aceste probleme pot duce la alte daune dentare sau chiar la pierderea dinţilor. Fisurile apar din cauza a mai mulţi factori, cum ar fi produse alimentare pe care le consumăm precum bomboanele, îngheţata sau produsele mai dure. O altă cauză poate porni de la frecarea sau încleştarea dinţilor.

Un traumatism puternic poate fi, de asemenea, încă o cauză. Foarte rar, poate fi vorba şi de o afecţiune genetică, care poartă numele de “sindromul dintelui fisurat”. Acestă afecţiune duce la fracturile de stres și afectează dintele începând de la smalțul acestuia şi ajungând până la nervul dintelui.

Fisurile dentare sunt uneori greu de observat cu ochiul liber, însă ar trebui să îţi ridice un semn de întrebare durerile din timpul masticaţiei sau la contactul cu alimente şi băuturi reci sau calde.

Medicul stomatolog îţi poate recomanda coroanele dentare, în cazul în care te confrunţi cu astfel de probleme. Prin aplicarea unei coroane dentare, structura unui dinte fisurat poate fi restabilită, iar în acelaşi timp vei scăpa de durere.

2.4. Coroanele dentare şi funcţia de masticaţie

Un dinte care prezintă probleme dintre cele menţionate mai sus va crea discomfort şi pe alte planuri cum ar fi procesul de masticaţie, fonetica sau chiar şi pentru sănătatea generală a organismului tău.

Să mesteci diferite tipuri de alimente poate deveni un chin, mai ales când vine vorba despre alimente mici precum seminţele. Mai mult decât atât, aceste alimente pot pătrunde prin fisurile dentare, ducând la lărgirea acestora.

2.5. Coroane dentare şi funcţia estetică

Aspectul danturii îţi poate influenţa atât viaţa personală, cât şi pe cea cea profesională, deoarece în unele domenii esteticul poate fi extrem de important. Astfel, poate că îţi doreşti odată cu tratarea problemelor dentare să obţii şi un zâmbet mai alb. Coroanele dentare pot avea şi acest rol, de a acoperi dinţii decoloraţi, îngălbeniţi şi afectaţi în profunzime de carii.

coroane dentare art implant

3.Tipuri de coroane dentare şi cum să le alegi

3.1. Coroane dentare metalo-ceramice

Coroanele dentare metalo-ceramice fac o fuziune între rezistenţa metalului şi estetica ceramicii (a porţelanului, cum este mai popular). Acestea sunt cele mai accesibile, din orice punct de vedere, iar dacă îţi doreşti să îmbunătăţeşti funcţia estetică a danturii tale, să ai nişte dinţi rezistenţi, dar să fie şi la un preţ rezonabil, acestea sunt coroanele dentare perfecte pentru tine.

Suportul de metal va oferi rezistenţa necesară care va funcţiona ca un scut pentru dinţii tăi, în timp ce învelişul de ceramică va acoperi acest suport şi îţi va construi un zâmbet perfect. Tot datorită acestui înveliş, te vei bucura de funcţionalitatea unui dinte natural.

3.2. Coroane dentare integral ceramice

Coroanele dentare ceramice sunt alegerea perfectă pentru dinţii din zona frontală, care sunt cei mai vizibili atunci când zâmbeşti, deoarece oferă o estetică dentară deosebită. Însă, de departe, cel mai important avantaj al acestui tip de coroană dentară proteică este faptul că necesită o şlefuire minimă a structurii dintelui peste care va fi aplicată.

Medicul stomatolog îţi poate recomanda astfel de coroane dentare în cazul în care este dorită protejarea unui dinte fracturat sau care a trecut printr-un tratament de obturație de canal. Ţesutul dentar afectat de apariţia cariilor care au fost tratate între-timp va fi protejat, iar posibilitatea de fracturare a dintelui natural va fi eliminată.coroane dentare ceramice art implant

3.3. Coroane dentare zirconiu-ceramice

Zirconiul este un tip de cristal indestructibil care, datorită acestei funcţii, este folosit deseori în medicină. Deoarece este un element puternic şi rezistent, a ajuns să fie folosit şi în cadrul stomatologiei. Prin urmare, principalul avantaj pe care ţi-l aduce alegerea unei astfel de coroane dentare este faptul că are cea mai lungă durată de viaţă.coroane dentare zirconiu art implant

Coroanele dentare zirconiu-ceramice sunt realizate cu mare precizie, închizând complet dintele. În interiorul coroanei este folosit zirconiul, care este învelit de ceramică. Un alt avantaj pe care zirconiul îl aduce este că are o rezistenţă mult mai mare în faţa bateriilor, faţă de alte tipuri de materiale.

 

4. Avantajele procedurii de aplicare coroane dentare

Coroanele dentare prezintă o serie lungă de avantaje, pornind de la funcţii practice şi ajungând la funcţii estetice:

  • Dintele va fi ca nou, iar după aplicarea coroanei nu trebuie să aştepţi pentru a putea mânca;
  • Procedura este una rapidă, coroanele pot fi aplicate într-o oră;
  • Trăsăturile feţei tale vor fi armonizate odată cu reconstruirea danturii;
  • Pot fi salvaţi de la extracţie chiar şi dinţii afectaţi în proporţie de peste 50%;
  • Rezultatul final va fi unul estetic;
  • Te vei acomoda imediat cu noile coroane dentare.

 

Coroanele dentare sunt soluţia perfectă pentru a-ţi salva dinţii naturali, ferindu-i de apariţia unor probleme dentare mai grave, care ar putea duce chiar şi la extracţie. Acestea acţionează ca un scut şi oferă, în acelaşi timp, şi un aspect estetic, dar natural dinţilor tăi. Te aşteptăm să îţi programează-ţi o consultaţie la 021.321.11.11 / 0731.321.111, iar la sfaturile medicul tău dentist vei alege ce timp de coroane dentare sunt perfecte pentru problemele tale.

Contactează-neURGENTE: 0735.851.853 021.321.11.11 0731.321.111 Whatsapp