Albire dentară – O perspectivă generală

Albire dentară – O perspectivă generală

Impactul subconștient al zâmbetului face parte din condiția umană, iar cu tehnicile de albire dentară îți poți recăpăta încrederea. Dincolo de percepțiile personale și sociale, un zâmbet contagios te face să te simți și să fii perceput ca un câștigător. Acest fenomen a fost consolidat odată cu răspândirea culturii americane în întreaga lume, unde un zâmbet deosebit de alb chiar a fost denumit „zâmbet hollywoodian”. Acceptarea socială a creat o cerere din ce în ce mai mare din partea publicului pentru dinți mai albi, considerat a fi unul din elementele majore a unui zâmbet atractiv. De unde vine această percepție? Dinții albi sunt asociați în subconștient cu tinerețea și virilitatea. Astăzi, dinții mai albi, mai luminoși și mai drepți, au devenit o normă. În plus, stomatologii au creat o nuanță specială de „mai alb decât alb” care este cunoscută în această profesie ca „Hollywood white”.

Albire dentară – Soluția pentru un zâmbet frumos

albire dentara

Dinții unui copil sunt în general mai albi decât dinții unui adult. Cu vârsta, dinții adulți devin adesea mai întunecați. Dinții decolorați cauzează daune estetice și traume psihologice. Încercările de albire a dinților, ca urmare a decolorării sunt nenumărate și datează de secole. Totul, de la gumă de mestecat și până la tratamente sofisticate, a fost și este în continuare utilizat.

Albirea dinților se poate realiza prin:

 • O abordare externă – sau „vitală” – în care dinții vii sunt albiți prin contact direct cu suprafața dintelui
 • O abordare internă – sau „non-vitală” –  unde decolorarea se datorează morții țesutului
 • O a treia abordare, care este o combinație a ambelor tehnici și care se utilizează atunci când se albesc dinții vitali și non-vitali, împreună. Acest lucru se numește albire „interior/exterior”

Cauze ale decolorării dinților

albire dentară

Decolorarea dinților poate fi descrisă ca fiind intrinsecă, extrinsecă sau o combinație a ambelor. Aceasta variază în aspect, cauză, severitate, poziție și aderență asupra dinților. Decolorarea internă a dinților este cauzată de modificări ale structurii smalțului sau a dentinei. De asemenea, ea poate fi cauzată și de incorporarea de material cromogen în țesutul dinților. Fie în timpul formării dinților, fie după erupție. Uzura dinților și îngroșarea dentinei din cauza îmbătrânirii afectează proprietățile de transmitere a luminii smalțului și a dentinei, rezultând într-o decolorare treptată. Îmbătrânirea rezultă în modificări în structura minerală a dintelui: smalțul și învelișul exterior își pierd frumusețea tinerească iar dentina, care formează corpul dinților, se îngroașă și devine mai galbenă.

Decolorarea intrinsecă este cauzată, de asemenea, de expunerea la niveluri ridicate de fluor și administrarea antibioticelor cu tetraciclină în timpul copilăriei. După erupție, cariile dentare, restaurările, moartea pulpei și traume aduse asupra dinților în curs de dezvoltare sunt principalele cauze ale decolorării intrinseci.

Decolorarea extrinsecă rezultă în general din factorii ce țin de dietă și de fumat. Alimentele care conțin tanini cum ar fi vinul roșu, cafeaua sau ceaiul pot da naștere petelor extrinseci. Carotenii și pigmenții din portocale și morcovi, împreună cu consumul de tutun, indiferent dacă este de fumat sau de mestecat, dau, de asemenea, naștere la pete extrinseci.

În ce constă albirea dinților la clinică

Primle publicații care descriau tehnici și substanțe pentru albirea dentară au apărut în ultima jumătate a secolului al XIX-lea. Agentul de albire ales era hipocloritul de calciu. Alți agenți descriși pentru albirea dentară includeau clorura de aluminiu și peroxidul de hidrogen, utilizat fie singur, fie în combinație cu căldura. Ingredientul activ comun tuturor medicamentelor a fost un agent oxidant. Îngrijorarea cu privire la efectele secundare a fost justificată, unele substanțe utilizate fiind otrăvitoare. Observația cum că peroxidul de carbamidă provoacă albirea dinților a fost făcută la sfârșitul anilor 60. Un ortodonist numit Klusmier a prescris un antiseptic care conținea 10% peroxid de carbamidă pentru a fi utilizat cu tratamentul gingivitei. Această tehnică a revoluționat metodele de albire dentară, dar a căpătat acceptare cu zeci de ani mai târziu.

De ce să alegi tratamentul de albire dentară cu lampă 

Beneficii:

 • dinți mai albi cu până la 12 nuanțe
 • nu este afectat smalțul dinților
 • rezultate vizibile până la 2 ani
 • dinți albi uniformi, fără pete
 • procedura durează doar 30 de minute

Cunoscută sub numele de „albire dentară cu laser”, aceasta este procedura pe care trebuie să o efectuezi. La Art Implant, tratamentul de albire cu ajutorul sistemului BEYOND este sigur și eficient, datorită sistemului avansat de filtrare a luminii. Această procedură este indicată în cazul necesității albirii generale a dinților dar mai ales pentru dinții puternic pătați. Albirea suprafețelor exterioare realizează iluminarea completă în timpul tratamentului sub supravegherea directă a medicului stomatolog. Albirea dinților folosește în general o concentrație mare de soluție de peroxid. Aceasta este adesea suplimentată de o sursă de căldură sau lumină pentru a activa procesul de eliberare a peroxidului.

Soluții de albire dentară la domiciliu

„Albirea dentară la pachet” este o tehnică frecvent ulitizată, deoarece este ușor de efectuat și este mai puțin costisitoare. Aceasta implică, în general, utilizarea unei soluții de peroxid de carbamidă în forma unui gel. Acest gel se aplică asupra suprafeței dintelui printr-o gutieră personalizată, care poate fi făcută la medicul stomatolog.

Producătorii au oferit de-a lungul timpului peroxid de carbamidă într-o varietate de concentrații diferite, variind între 10% și 20%. Dar cea mai bună combinație privind siguranța, efectele secundare limitate și viteza acțiunii este obținută cu un procent de 10% soluție peroxid de carbamidă.

În general, se convine că majoritatea dinților sunt susceptibili la înălbire. Procesul de albire dentară acasă necesită mai mult timp în comparație cu albirea profesionistă. În schimb, rezultatele s-au dovedit a fi sigure și în general, excelente. Recomandările privind aplicația gelului sunt de două ori pe zi, timp de 30 de minute. Prima schimbare a culorii dintelui este în general observată după două până la patru sesiuni de albire dentară. Un studiu clinic a examinat cât anume din nuanță s-a schimbat folosind 10% peroxid de carbamidă în fiecare noapte timp de două săptămâni. Acesta a raportat că luminozitatea a crescut cu opt unități de umbră. Recomandările medicului și a producătorilor trebuie respectate conform instrucțiunilor, pentru a evita daune asupra dinților.

Benzile de albire sunt mai ușor de utilizat în comparație cu alte produse. Acestea conțin 10% peroxid de carbamidă sau chiar mai puțin. Acestea trebuiesc purtate de două ori pe zi, timp de 30 de minute, în decursul a 7 zile. Rezultatele durează aproximativ 12 luni. Pentru benzile ce conțin doar 6% peroxid de carbamidă, este necesară purtarea lor pe durata a două săptămâni, câte 30 de minute pe zi.

Guma de albire este o altă noutate ce a lovit piața. Aceasta nu conține peroxid de carbamidă, dar dispune de o „tehnologie brevetată” care se presupune că distruge petele de la suprafață. Pentru a vedea o îmbunătățire, trebuie să mesteci două bucăți timp de 20 de minute, de patru ori pe zi.

Cui îi este recomandată albirea dentară

 • albirea cu lampă este recomandată pacienților care au tratat anterior toate afecțiunile dentare și gingivale
 • este indicat ca înainte de albirea dentară să se fi rezolvat în prealabil cariile, leziunile smalțului, parodontite marginale
 • persoanele peste 18 ani pot face această procedură, în cazul în care există deja pigmentări la nivelul incisivilor și caninilor
 • persoanele publice care își doresc un look mai atrăgător pot apela la această procedură
 • albirea dentară nu poate modifica culoarea protezelor sau a coroanelor dentare deja existente.

Cu toate acestea, tehnicile de albire dentară sunt obținute cu ajutorul unui dentist calificat. De aceea, la Art Implant dispui de cea mai bună echipă și de aparatură de ultimă generație!

Citește mai multe despre metodele de albire dentară profesională și fațete dentare și bucură-te de un look de VIP.

Programează-te la 021.321.11.11 / 0731.321.111

Contactează-neURGENTE: 0735.851.853 021.321.11.11 0731.321.111 Whatsapp