Aparate dentare – cum să îl alegi pe cel potrivit

aplicare aparate dentare

Aparate dentare – cum să îl alegi pe cel potrivit

Când vine vorba de aparate dentare, poţi fi nehotărât în a-l alege pe cel care să îţi reflecte personalitatea. Aparatul dentar va deveni parte din viaţa ta pentru o anumită perioadă de timp, iar zâmbetul tău va fi în strânsă legătură cu acesta. Poate te gândeşti că trebuie să îl alegi pe cel perfect sau  poate nu eşti hotărât încă dacă ai nevoie sau nu de un aparat dentar. De aceea, în acest articol vei găsi răspunsul pentru ambele întrebări. Să începem!

Iar la finalul articolului, după ce te-ai hotărât care este aparatul dentar perfect pentru tine, grăbeşte-te să programezi o consultaţie! Luna aceasta ai aparat dentar safir cu o reducere de 50 %. Economiseşti 2.250 lei şi îţi asiguri îndreptarea dinţilor şi o dantură perfectă. Află mai multe despre ofertele noastre de care te poţi bucura exclusiv în ianuarie:

aparate dentare oferta

 

Cuprins

 1. Aparate dentare – ce sunt
 2. Ce afecțiuni ortodontice pot fi tratate cu aparate dentare
 3. Avantajele purtării de aparate dentare
 4. Căror persoane li se recomandă aparatele dentare
 5. Aparate dentare – pe care să îl alegi
 6. Ce îngrijire implică un aparat dentar

  1. Aparate dentare – ce sunt

  În primul rând, să stabilim ce este ortodonţia. Ortodonţia este ramura stomatologiei care se concentrază asupra prevenției, diagnosticării şi tratării unor afecţiuni ale danturii şi oaselor faciale. Astfel, un aparat dentar are rolul de a întrepta poziţiei dinţilor, de a regla muşcătura şi de a regla raportul dintre cele două maxilare.

  Aparatul dentar implică mai multe elemente, care pot fi lipite, fixate sau, pur si simplu, prinse de dinţi. Aceste elemente pot fi brackeţi, arcuri de sârmă sau ligatură (module).

Brackeţii reprezintă elemenele fixate pe fiecare dinte şi pot fi realizaţi din ceramică, plastic, safir sau metal. Iar pentru a fi realizată o presiune pe fiecare dinte, de la un bracket la altul va trece un arc de sârmă (un fir subţire de oţel). Arcul, la rândul lui, este menţinut pe brackeţi de către o ligatură (denumită şi module). Aceasta poate fi realizată fie din metal, fie din material elastic pentru mai multă flexibilitate. Această ligatură va fi schimbată periodic.

Modulele sunt elastice colorate (benzi de cauciuc), aplicate în jurul bracketilor. Elasticele sunt confecţionate din latex de calitate medicală, aşa că nu trebuie să îţi faci griji în legătura cu apariţia vreunei probleme la nivelul cavităţii bucale. Scopul acestora este să menţină în poziţie fixă arcul de sârmă. Avantajul modulelor este că vor fi personalizate. Aceste elastice sunt intinse atât peste brackeţii de sus, cât şi peste cei de jos, iar presiunea pe care o realizează asupra dinţilor va ajuta la îndreptarea acestora.

montare aparat dentar art implant

2. Ce afecțiuni ortodontice pot fi tratate cu aparate dentare

Aparatele dentare pot trata mai multe tipuri de afecţiuni ortodontice. Prin urmare, aparatele dentare nu au legătură doar cu estetica, ci au un rol mult mai important.

Cu ajutorul aparatului dentar poate fi rezolvată supraocluzia verticală (atunci când dinţii frontali superiori sunt cu mult ieşiţi în faţă, comparativ cu dinţii frontali inferiori); dar poate fi rezolvată şi ocluzia încrucişată, atunci când, din contră, dinţii frontali inferiori sunt cu mult ieşiţi în faţă, în raport cu dinţii frontali superiori.

Un aparat dentar poate rezolva şi ocluzia incrucişată, adică problema unei muşcături necorespunzătoare, atunci când dinţii superiori nu „calcă” comod peste dinţii inferiori. De asemenea, este tratată şi ocluzia deschisă, care implică formarea unui spaţiu care se formează la contactul dintre dinții frontali şi laterali atunci când este realizată muşcătura.

O altă problemă pe care aparatul dentar o poate rezolva este malocluzia pe linia mediană. Această problemă implică nealinierea corectă dintre centrul dinţilor frontali superiori cu centrul dinţilor frontali inferiori.

De asemenea, distanţa dintre dinţi poate fi remediată prin purtarea unui aparat dentar, inclusiv dacă această distanţare s-a creat din cauza lipsei unui dinte. Dar nu doar distanţarea dintre dinţi poate fi remediată, ci şi aspectul înghesuit al acestora, rezultat atunci când nu există suficient loc pentru aceştia pe arcada dentară.

aparat dentar modele

3. Avantajele purtării de aparate dentare

Purtarea de aparate dentare aduce o listă lungă de avantaje, atât din punct de vedere estetic, cât şi practic:

 • Corectarea danturii printr-un aparat dentar implică un proces relativ scurt. Astfel, într-un interval de aproximativ 16 luni (în funcţie de afecţiunile dentare pe care le prezinţi), te vei bucura de un nou zâmbet!
 • Datorită tehnologiei stomatologice avansate, aparatele moderne te vor scăpa de orice fel de disconfort. Acestea pot fi reglate treptat, cu de 1mm/ lună.
 • În cazul în care ai nevoie doar de corecturi uşoare, poţi purta aparatul dentar doar 12 ore pe zi.
 • Masticaţia va fi realizată în mod corect, iar distanţa dintre dinţi nu va mai fi o problemă, fie că exista spaţii libere sau dinţii au crescut suprapuşi.
 • Rezistenţa aparatelor dentare nu este o problemă, deoarece sunt realizate din materiale de bază care le oferă durabilitate.
 • Elementele aparatului dentar (în special cel din safir şi cel din ceramică) sunt comode, deoarece vor fi adaptate pe forma dinţilor.
 • Nu trebuie să îţi faci griji că te vei confrunta cu alergii sau infecţii. Marialele din care sunt realizate aparatele edentare sunt uşor de suportat de către corp.
 • Te vei bucura de un zâmbet perfect cu dinţi mai drepţi şi mai bine aliniaţi.
 • Nu te îngrijora în privinţa preţului, deoarece există soluţii pentru pot fi adaptate la bugetul tău. (Intră aici pentru lista de preţuri Art Implant)
 • Dacă eşti o persoană non-conformistă şi îţi doreşti un look cool, poţi opta pentru aparate dentare cu brackeţi coloraţi. Acest aspect reprezintă un avantaj şi pentru cei mici, deoarece aparatele dentare colorate îi pot ajuta să scape de complexele de inferioritate.
 • Dimensile aparatelor dentare folosite altădată a fost redusă considerabil, oferindu-ţi astfel mai mult confort.

4. Căror persoane li se recomandă aparatele dentare

Datorită faptului că oasele maxilarului se dezvoltă în perioada copilăriei, aparatele dentare dau cel mai bun randament în acea perioadă. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a purta un aparat dentar. Vârsta nu reprezintă un impediment, dacă îţi doreşti să corectezi muşcătura sau poziţia unor dinţi care te-au făcut întotdeauna să îţi ascunzi zâmbetul.

Datorită evoluţiei tehnolologiei stomatologice, te bucuri de un zâmbet nou cu ajutorul unor aparate dentare la preţuri care să se plieze pe bugetul tău şi pe nevoile tale. Mai mult decât atât, îl poţi alege pe cel perfect pentru tine, dintr-o listă lungă de aparate dentare.

Cu toate acestea, dacă ai probleme ale gingiilor, experimentezi sângerări frecvente sau ai probleme cauzate de carii dentare, montarea unui aparat dentar trebuie să fie amânată, până la rezolvarea acestora. În cazul în care dinţii tăi prezintă carii, acest lucru implică acumularea unor bacterii care pot afecta şi restul danturii.

Aparatele dentare nu se recomandă femeilor însărcinate. De asemenea, nu sunt recomandate dacă activitatea ta personală se bazează pe dicţie. Vorbirea poate fi afectată într-o mică măsură de purtarea acestuia.

5. Aparate dentare – pe care să îl alegi

Pentru copii între 6 şi 11 ani sunt recomandate aparatele dentare mobile. În această perioadă maxilarul este în plină dezvoltare, fapt pentru care un astfel de aparat dentar mobil va permite o dezvolnară şi naturală atât a maxilarului, a mandibulei, dar şi a dentiţiei. Aparatul dentar mobil permite şi scoaterea lui cu uşurinţă, dacă este nevoie. Cu toate acestea, trebuie purtat timp de 16 ore pe zi, inclusiv în timpul somnului. Aparatul dentar poate fi folosit chiar şi pe dinţii de lapte, deoarece aceşti influenţează modul în care vor creşte cei definitivi.

aparate dentare copii

După vârsta de 11 ani, se poate opta atât pentru aparate fixe, cât şi mobile. Cu toate acestea, un aparat fix are capacitatea de a alinia dinţii perfect, iar brackeţii pot fi atât invizibili, cât şi coloraţi, astfel încât să se plieze personalităţii tale.

aparate dentare cu brackeţi coloraţi

Brackeţii aparatului dentar pot fi realizaţi fie din ceramică, fie metal sau chiar şi din safir. Aceştia pot fi aplicaţi atât pe exteriorul, cât şi pe interiorul dinţilor. Dacă nu vrei ca cei din jur să ştie că porţi aparat dentar, poţi apela cu încredere la aparatul dentar incognito, cu brackeţii aplicaţi pe interior.

aparate dentare incognito

Dacă îţi doreşti un aparat dentar care să ofere un aspect aparte, de bijuterie, aparatul dentar din safir este ceea ce ai nevoie. Pe lângă caracteristica estetică, safirul este mineralul care se clasează pe locul doi ca duritate, după diamant.

aparate dentare safir

6. Ce îngrijire implică un aparat dentar

Un aparat dentar implică o îngrijire simplă. După montarea acestuia va trebui să periezi dinţii după fiecare masă, deoarece pot rămâne resturi prinse printre brackeţi. De asemenea, aţa dentară ortodontică şi apa de gură nu trebuie să lipsească.

Ai grijă însă ca periuţa pe care o foloseşti pentru a spăla dinţii să fie moale. Aceasta nu trebuie să pună presiune asupra aparatului dentar, însă poţi alege şi una electrică. Iar pasta de dinţi pe care o vei folosi trebuie să fie una cu fluor. Poţi folosi şi o periuţă interdentară, care te va ajuta să cureţi spaţiile care sunt mai greu accesibile, cum ar fi între brackeţi sau sub arc.

Atunci când periezi dinţii, realizează o mişcare circulară şi uşoară. Acordă atenţie timp de câte 10 minute fiecărui dinte. De asemenea, ţine minte să periezi şi brakeţii. După ce ai terminat periajul, analizează-ţi atent dinţii, dar şi aparatul dentar, pentru a te asigura că igiena este una optimă.

aparate dentare periaj

 

Dinţii tăi pot avea în sfârşit poziţia corectă, masticaţia poate fi corectată, iar spaţierea dintre dinţi poate fi modificată. Şi nu trebuie să îţi faci griji în legătură cu preţul, deoarece acesta poate fi adaptat bugetului tău! Şi toate acestea cu ajutorul unor accesorii care pot fi atât cool, cât şi estetice şi confortabile: aparate dentare.

 

Contactează-neURGENTE: 0735.851.853 021.321.11.11 0731.321.111 Whatsapp