Parodontoza = boala parodontala – este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator, care se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului pe care ii sustin.

Chiuretajul parodontal este o procedura prin care se curata santul subgingival cu ajutorul unor instrumente speciale manuale sau pe baza de ultrasunete, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul care a fost afectat de acestea (numit si tesut de granulatie) cu scopul de a reatasa gingia de dinte, unde era initial. Interventia este mai ampla, deoarece este necesara dezgolirea chirurgicala a radacinii dintilor, procedeu realizat sub anestezie, intr-un mediu perfect steril. Chiuretajul parodontal este o procedura de baza in tratamentul bolilor parodontale si cu un prognostic foarte favorabil chiar si in cazurile foarte avansate.

Exista doua tipuri de chiuretaj parodontal: inchis si deschis. Chiuretajul in camp inchis se efectueaza fara a decola gingia, iar chiuretajul in camp deschis (operatie cu lambou) se efectueaza prin incizia cu bisturiul a papilelor interdentare pana la osul alveolar, urmata de indepartarea tesutului epitelial inflamat si necrozat. Chiuretajul in camp deschis ofera o vizibilitate mai buna medicului specialist si este indicat pentru pungile parodontale mai adanci. In momentul in care se indeparteaza tesutul de granulatie apare o sangerarea abundenta, dar aceasta dispare odata cu incetarea interventiei si inlaturarea totala a tesutului infectat. Durata unei sedinte de chiuretaj subgingival depinde de numarul de dinti asupra carora se intervine si de cantitatea de tesut de granulatie care trebuie indepartat. De obicei intr-o sedinta se trateaza intre 1-8 dinti.

Se recomanda consult medical de specialitate in cazul aparitiei urmatoarelor simptome sau semne:

– dinti mobili sau care au migrat, determinand spatii intre ei
– puroi la nivelul gingiilor
– gingii desprinse sau retrase de pe dinti
– respiratie urat mirositoare care nu dispare dupa periaj
– gingii rosii, inflamate, sensibile
– gingii ce sangereaza usor la periaj