Cum se realizeaza o igienizare dentara profesionala

Cum se realizeaza o igienizare dentara profesionala

Igiena orala este factorul determinant care sustine sanatatea intregii danturi, cat si sanatatea sistemului imunitar. Cu serviciul de igienizare dentara profesionala se asigura sanatatea intregii cavitati bucale, mai ales daca e realizata periodic. Dincolo de normele de igiena realizate acasa, tratamentul profesional la stomatolog trebuie efectuat cel putin de doua ori pe an.

Prin curatarea gurii, a dintilor si a gingiilor se ajuta procesul de refacere a florei orale si digestive. Halena poate fi provocata de prezenta bacteriilor de pe suprafata dintilor si a limbii, ce are la baza placa bacteriana. Aceasta poate fi invizibila pentru ochiul neantrenat, fiind o pelicula transparenta pe suprafata dintilor. De aceea este nevoie de un ochi avizat si de servicii profesionale stomatologice pe care noi nu le putem efectua acasa.

1 Ce este serviciul de igienizare dentara si profesionala.

Igienizarea dentara profesionala presupune 3 pasi:

  • detartraj
  • periaj profesional
  • air flow

Serviciul presupune asanarea cavitatii bucale, ceea ce inseamna eliminarea bacteriilor neprielnice din gura.

Detartrajul

Este o procedura profilactica care presupune indepartatea tartrului si a placii dentare. El se efectueaza fie prin chiuretaj, fie prin ultrasunete. Detartrajul se face ghidat de catre medicul stomatlog pe suprafata supragingivala ( smalt ) si subgingivala ( partea cimentata ) a dintilor.

Tartrul este una din cele mai comune afectiuni dentare care la inceput se formeaza din placa dentara, fiind incolor, in timp intarindu-se si capatand o culoare alb-galbuie. El nu doar cauzeaza halena, ci si afecteaza sanatatea gingiilor ducand la parodontoza sau gingivita. Gingiile afectate nu mai sustin in timp radacina dintilor. Prin detartrajul cu ultrsunete se curata in profunzime toate aceste zone fara durerea provocata de chiuretajul subgingival clasic. Astfel sanatatea gingiilor este mentinuta, iar detartrajul nu mai este o metoda neplacuta de curatare a dintilor.

Dupa detartraj, pacientul poate simti o usoara sensibilitate dentara sau sa apara o usoara sangerare la nivelul gingiilor, dar vor disparea in scurt timp dupa realizarea procesului. Totodata detartrajul cu ultrasunete este mai eficient intrucat ajunge in spatiile interdentare, dificile de igienizat acasa.

Periajul profesional

Este o masura de profilaxie, sau de preventie orala care se poate realiza doar de catre un medic stomatolog. Prin periajul profesional se indeparteaza placa bacteriana de pe suprafata dintilor, inclusiv din zonele greu accesibile. Totodata se pot corecta si anumite coloratii ale dintilor, care apar in urma consumarii alimentelor bogate in zaharuri sau a vinului rosu, a cafelei sau a fumatului. Acest pas se realizaeaza dupa detartrajul cu ultrasunete, lustruind si netezind suprafetele dentare.

igienizare dentara

Procedeul nu este dureros si este urmat de air flow.

Air flow

Prin air flow se introduce practic o cantitate de aer cu bicarbonat de sodiu, ce actioneaza individual la igienizarea gurii. El se realizeaza pe ambele arcade, dupa ce au fost efectuate primele 2 etape.Prin acest procedeu se indeparteaza atat placa bacteriana ramasa, cat si rezidurile de tartru. Nu este un pas dureros, acest proces putand fi efectuat si la copii.

La Art Implant avem o promotie care sa-ti vina in ajutor in aceasta perioada. Se stie ca sistemul imunitar este strans legat de sanatatea gurii si a tractului digestiv, intrucat aici se formeaza flora. Cu numai 265 lei poti beneficia de un pachet de igienizare dentara profesionala complet in cadrul clinicii noastre din B-dul Coposu, nr. 35, sector 3, Bucuresti.

2 Recomandari inainte si dupa igienizare dentara

Pachetul de igienizare dentara profesionala poate fi efectuat de 2 ori pe an de catre persoanele fara probleme. Este o masura de preventie a posibilelor complicatii stomatologice. Persoanelor care fumeaza le este recomandat detartrajul o data la 3-4 luni. Pentru a alterna acest proces la domiciliu pot fi indeplinite anumite norme de igiena dentara.

igienizare dentara

Este bine de stiut ca prin periajul dentar se elimina aproximativ 65% din placa bacteriana de pe suprafata dintilor. Periuta dentara, fie ea si electrica, nu reuseste sa patrunda in spatiile interdentare si greu accesibile. De aceea este necesara folosirea atei dentare si a apei de gura pentru a curata o suprafata cat mai mare.

Inainte de a merge la detartraj trebuie sa anuntati medicul daca ati avut febra, ati consumat anumite substante sau ati urmat un anumit prospect medicamentos care afecteaza densitatea sangelui (anticoagulante ). Dupa detartraj trebuie sa respecti urmatorii pasi:

  • primele 2-3 zile e nevoie sa te speli dupa fiecare masa si sa optezi pentru o periuta soft. Este indicata o pasta de dinti cu fluor, iar peste 7 zile poti folosi o periuta cu duritate medie.
  • Trebuie evitate alimentele si lichidele care produc un soc dentar cu m ar fi cele dulci, acre, reci sau foarte fierbinti.
  • Trebuie excluse in primele zile alimentele pigmentate cum ar fi sucul de fructe, cafea, ceaiul negru, ciocolata, ketchup, etc.
  • Fumatorii trebuie sa se abtina in primele 2 zile de la fumat, pentru ca smaltul dintilor fiind proaspat curatat se va inchide rapid la culoare de la fumul tigarii.

3. Beneficii ale serviciului de igienizare dentara profesionala:

  • In primul rand o igienizare dentara profesionala reduce considerabil din complicatiile stomatologice, cum ar fi: carii, parodontoza, gingivita.
  • Contribuie la intarirea sistemului imunitar. Flora orala se regaseste ulterior in flora intestinala, unde se formeaza culturile bacteriene care lupta impotriva celor nocive.
  • Dispare placa bacteriana si halena. Respiratia devine mai proaspata, iar dintii se simt mai curati. Dantura capata un aspect mai uniform, fara pietre dentare, tartru sau pigmenti provocati de alimente si lichide.

igienizare dentara

La clinica stomatologica Art implant ai mereu parte de cele mai calitative si profesionale servicii dentare. Indiferent de problema dentara pe care ai intampinat-o, aici gasesti mereu o echipa de experti ce vin cu solutiile ideale. Tot la noi poti preveni aparitia oricarei probleme de natura orala printr-o vizita la specialist si o igienizare dentara profesionala la timp.

Contactează-neURGENTE: 0735.851.853 021.321.11.11 0731.321.111 Whatsapp