Periajul dentar reprezinta un factor foarte important pentru igiena orala. Este indicat sa va periati dintii de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara) pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a inflamatiilor gingivale.

Indiferent cat de bine va spalati pe dinti acasa, exista anumite bacterii care se dezvolta in cavitatea bucala (inclusiv pe suprafata dentara) care nu pot fi indepartate prin periajul manual la domiciliu. Ele se pot indeparta in cabinetul dentar de catre medicul specialist.

Aceste bacterii in timp, dezvolta afectiuni gingivale profunde (gingivita, placa bacteriana, tartru, parodontita marginala) in urma carora starea de sanatate generala este afectata (mai ales afectiuni cardiace) !

Pentru a putea impiedica evolutia unei boli gingivale, medicul dentist recomanda efectuarea unui periaj profesional odata la 3 luni. Acest periaj se realizeaza cu ajutorul unei piese montata la scaunul de specialitate (unit dentar), o periuta circulara (cu un diametru mic ce contine filamente din plastic dure) si o pasta profesionala abraziva (cu diferite arome) care poate contine sau nu fluor – depinde de scopul periajului.

Piesa produce miscari circulare, iar medicul aplica periuta pe toate suprafetele dentare cu o forta moderata, pentru a putea indeparta toata placa bacteriana existenta. Procedeul este 100% nedureros, iar senzatia pacientului dupa periaj este descrisa:”dinti noi, perfect curati, respiratie proaspata!!! „. In general pentru a realiza o igienizare completa este indicat ca periajul sa fie asociat si cu o sedinta de Air Flow (vedeti descrierea in articolul urmator).